Hoog rendement door digitale dagbesteding

“Een jaar of zeven geleden zocht ik een oplossing die beeld én geluid kon afspelen”, vertelt Loek Boesten, muziektherapeut bij de Koraal Groep werkstichting St. Anna. “Gewoon een eenvoudig systeem dat ook door de cliënten zelf kon worden bediend. Maar ik vond niks dat aan mijn eisen voldeed. Wat doe je dan? Je gaat zelf aan de slag!”

Digitale dagbesteding

“Met het programma PowerLoek kunnen cliënten met één druk op de knop een videofragment starten. Dat kunnen de meest uiteenlopende filmpjes zijn”, vertelt Loek. De ene cliënt vindt het fantastisch om te kijken naar een locomotief, een graafmachine of een raket, terwijl een andere cliënt bijvoorbeeld wegzwijmelt bij beelden van een bruiloft. Maar PowerLoek is niet alleen gericht op individueel gebruik. We zetten het ook in als karaoke-machine of als sfeermaker in de snoezelruimte.

Na verloop van tijd ontdekte ik dat cliënten met een lichtere beperking meer invloed willen uitoefenen. Daarom heb ik het programma doorontwikkeld. Met succes, want nu kunnen cliënten zelf bepalen welk fragment ze willen zien! Zo kunnen ze hun bezoek aan de Efteling nog eens herbeleven. Prachtig toch!” De programma’s van Loek halen een hoog rendement. “Het mooie ervan is dat cliënten zich er zelf mee kunnen bezig houden. Sommige zijn moeiteloos 45 minuten achter elkaar gefascineerd door wat ze zien op het beeldscherm en wat ze horen uit de luidsprekers.

Heb ik wel eens verteld over Bella Notermans? Dat is een zeventigjarige cliënte die PowerLoek gebruikt om mee te zingen met karaoke-versies van allerlei bekende nummers. Op een gegeven moment dachten we: waarom laten we haar niet regelmatig optreden op de groepen? Ze vindt dat zelf prachtig, de andere cliënten zijn geboeid en de begeleiders hebben dan even hun handen vrij om andere dingen te doen.”