Onderzoek

Naar mensen met een licht verstandelijke beperking of zwakbegaafdheid

Hoe komt het nou dat steeds meer mensen met licht verstandelijke beperking (LVB) of zwakbegaafdheid (ZB) een beroep doen op de (langdurige) VG-zorg? Welke verhalen schuilen er achter deze aanmeldingen? Dat zijn de vragen die Peter Nouwens al enige tijd bezighouden. In 2012 is Peter samen met Prof. dr. Chijs van Nieuwenhuizen en Prof. dr. Petri Embregts daarom gestart met een promotieonderzoek bij Tranzo, onderdeel van Tilburg University, in samenwerking met Stichting Prisma.

LVB jongeren vallen te vaak buiten de boot

LVB problematiek in beeld

Steeds vaker lopen mensen met een licht verstandelijke beperking vast in de maatschappij. We maken ons zorgen om deze ontwikkeling en maken ons hard om dit maatschappelijke probleem op de agenda te krijgen. In de uitzending van Zembla op woensdag 1 april is dit onderwerp dan ook goed onder de aandacht gebracht. Peter Nouwens vertelt samen met een aantal cliƫnten over hun eigen ervaringen en bevindingen.

Doelgroep moet op de agenda

De stijging van jongeren met een licht verstandelijk beperking die vastlopen is verontrustend. Ondanks alle zorg die deze jongeren over het algemeen krijgen, slaagt men er niet in om ze een perspectief te bieden waarmee ze een eigen waardevolle plek in onze samenleving kunnen veroveren. Sterker nog: op dit moment plaatst de samenleving een groot deel van deze jongeren buiten de maatschappij. Dit kan niet en het werkt niet. Daarom moet er aandacht komen voor deze groep.