Ramona runt bezorgservice

Zelfstandig werken met behulp van APP

Bezorgservice met ondersteuning van een APP.
Marie-José Ens werkt als keukenassistent bij Koraal Groep-stichting Op de Bies. Zij bedacht een handige app die cliënte Ramona in staat stelt om zelfstandig te werken. Ramona is autistisch. Vroeger was ze zeer bedeesd, maar de laatste tijd staat ze veel meer open voor haar omgeving en dat is geweldig om te zien.

Om het contact met anderen te stimuleren bedacht Marie-José de bezorgservice. Ramona levert hierbij levens-middelen af bij de leefgroepen van Op de Bies. Het doel is dat Ramona dit op termijn zelfstandig kan doen, zonder hulp van anderen. Dat zal een verdere boost geven aan haar gevoel van eigenwaarde.

Zelfstandigheid en zelfstandig worden met behulp van een APP

Ik zette mijn idee op papier en met de hulp van enkele collega’s maakten we een app voor op een tablet. Op het scherm verschijnen beelden van de route en geluiden die Ramona tijdens haar bezorgronde tegenkomt. Bovendien kan ze, mocht dat nodig zijn, direct via de tablet om hulp vragen.

Ramona weet wat ons doel is. Samen oefenen we met de route en met een plattegrond. Dat gaat goed. Omdat ze niet met andere mensen praat, moet ik er nu nog bij zijn. Straks hoeft dat niet meer. Dan komt er een stem uit de iPad die vertelt dat ze de bestelling komt brengen. Dan kan Ramona écht zelfstandig bezorgen. Voor Ramona is dit een hele stap. Ik merk dat ze groeit en dat is fantastisch!