Tablet zorgt voor structuur en overzicht

Jeroen Meulendijk is ambulant behandelaar bij De La Salle in Boxtel, een van de werkstichtingen van Koraal Groep. Hij ondersteunt jongeren met een licht verstandelijk beperking. Zo ontmoette hij Sören, die sinds enkele jaren zelfstandig woont en ambulante hulp krijgt van De La Salle. Een tijdje geleden startten ze samen met het CL!CT -project Zelfstandig Wonen.
Het was even wennen, die tablet. Jeroen: “Ik was gewend aan een personal computer, dus ook voor mij ging er een hele wereld open. Sören bood me regelmatig de helpende hand. Vooral met de simpele dingen zoals de webcam”, vertelt Jeroen lachend. “Juist het feit dat Sören mij kon helpen, gaf een stimulans aan zijn zelfvertrouwen.”

Een tablet kan zorgen voor structuur en overzicht.

Over de implementatie van de tablet in het behandelplan heeft Jeroen wel een tijdje moeten nadenken. “Behandelen met behulp van een tablet is uitdagend”, vertelt Jeroen. “Ik heb de mogelijkheden van de tablet gekoppeld aan doelen uit het behandelplan. Zo was bijvoorbeeld omgaan met geld een doel waar we met behulp van de tablet aan konden werken.

De app van Sören’s bank maakt zijn uitgaven inzichtelijk én overzichtelijk. Hij kan nu snel en gemakkelijk zelf zijn uitgaven beheren.” Ook Sören’s eetgedrag is verbeterd. “Met de app ‘Wat kook jij’ stelt hij nu gezonde maaltijden samen. En dat terwijl hij nog niet zo lang geleden de plaatselijke frituur draaiende hield. Dankzij het geïntegreerde boodschappenlijstje gaat winkelen nu ook een stuk gemakkelijker. Op sportief gebied werkt hij aan zijn conditie. De virtuele fitnesscoach helpt hem daarbij zijn doelen te bereiken.” Ook Sören zelf ervaart de veranderingen. “Als ik nieuwsgierig ben naar dingen, dan Google ik die meteen. Zo zoek ik van alles uit. Ik kan Jeroen natuurlijk niet bellen voor elk wissewasje dat ik niet snap, maar wel wil weten.”

Communicatie verbeterd

Sinds het gebruik van de tablet is ook de communicatie tussen Sören en Jeroen verbeterd. Er zijn meer contactmomenten en voor Sören zijn ze ook nog eens gestructureerder. Jeroen: “Als ik na mijn werk thuiskom, zet ik de tablet aan. Sören kan mij dan heel gemakkelijk bereiken. We nemen dan samen kort de dag door. Via de webcam kunnen we dit dus face-to-face doen.

Als Sören iets wil bespreken, hoeft dat niet meer telefonisch of op de momenten dat ik bij hem op bezoek kom. Dankzij de tablet zijn er meer contactmomenten en als ik bij Sören op bezoek ben, hoeven we niet meer geforceerd een lijstje met punten af te werken. We drinken gewoon samen rustig een kop koffie, praten en doen de dingen die op dat moment prioriteit hebben.”

Jeroen concludeert dat de komst van de tablet verdieping heeft gebracht in het leven van Sören. “Zijn houding is veranderd. Vroeger reageerde hij vaak defensief. Nu is hij rustiger en stabieler. Doordat hij in veel zaken zelf de regie voert, is hij zelfstandiger geworden. Kortom, de sleutelwoorden zijn: zelfredzaamheid, normalisatie en persoonlijke groei!”