Zelfstandigheid door digitale ondersteuning

Zelfstandigheid met Clict

Maasveld biedt op meerdere gebieden ondersteuning aan mensen met een verstandelijke beperking of meervoudige beperking. In de afgelopen jaren heeft de Koraal Groep-stichting uit Maastricht geïnvesteerd in cliëntondersteuning met digitale hulpmiddelen. Teammanager Coen Spauwen vertelt over de positieve effecten van de verschillende CL!CT-projecten die binnen Maasveld zijn uitgerold.

“We zijn op meerdere vlakken aan de slag gegaan”, vertelt Coen Spauwen. “Allereerst proberen we te zorgen voor een stuk borging, zodat bewoners gebruik kunnen maken van digitale hulpmiddelen. Daarnaast proberen we bewoners én medewerkers te informeren over de uiteenlopende mogelijkheden van ICT. Digitale ondersteuning past namelijk uitstekend binnen de ondersteuningsplannen van cliënten.”

Zelfstandigheid door digitale ondersteuning.

“Op één van onze locaties wonen jongeren met een licht verstandelijke beperking”, licht Coen toe. “Wij laten ze kennismaken met tablets. Het was even zoeken, maar we hebben nu een beter beeld van hoe tablets zelfstandigheid kunnen bevorderen. Denk hierbij aan zelfstandig koken of het zelfstandig beheren van de agenda; voorbeelden van doelen waar onze bewoners aan werken. Ook de logopedie binnen Maasveld maakt gebruik van tablets. Ze worden ingezet als therapeutisch hulpmiddel om cliënten kennis te laten maken met pictogrammen en vervangen tegelijkertijd de vroegere spraakcomputers.”

Toepassing van het beeldhorloge

“Een ander mooi voorbeeld is de toepassing van het beeldhorloge”, vervolgt Coen. “Dit horloge werkt met zelfgekozen pictogrammen en foto’s. Op van tevoren ingestelde momenten gaat het beeldhorloge piepen en trillen. Tegelijkertijd wordt het beeld getoond van de ingestelde activiteit. Op deze manier weet de gebruiker dat het bijvoorbeeld tijd is om te lunchen, werken of om bijvoorbeeld medicatie toe te dienen. Bewoners zijn erg blij met de horloges. Zij vinden de dag een stuk overzichtelijker en medewerkers geven aan dat de bewoners rustiger zijn geworden omdat hun dagindeling meer structuur heeft gekregen.”