Multi Systeem Therapie (MST)

MST ofwel Multi Systeem Therapie is een intensieve vorm van behandeling voor jongeren met zeer problematisch antisociaal gedrag. Zowel gezin als omgeving worden betrokken bij de behandeling van de cliƫnt.

Het centrale uitgangspunt van MST is dat het antisociale en grensoverschrijdende gedrag van de jongere meerdere oorzaken heeft. Niet alleen de kenmerken van de jongere zelf spelen een rol, maar ook de omgeving, zoals het gezin, de vriendengroep en de school.

MST ofwel Multi Systeem Therapie is een intensieve vorm van behandeling voor jongeren met zeer problematisch antisociaal gedrag.
De therapeut bezoekt het gezin meerdere malen per week en is 24 uur per dag bereikbaar. Daarnaast zijn er contacten met bijvoorbeeld familieleden, de leerkracht of de werkgever. De aanpak van het antisociale gedrag bestaat uit het verminderen van de risicofactoren en het versterken van de beschermende factoren in alle leefsystemen waarin de jongere verkeert.

Het effect van MST is internationaal onderzocht voor de jongeren zonder verstandelijke beperking (IQ > 70) en heeft als resultaat dat het grensoverschrijdend gedrag duidelijk vermindert, de gezinnen beter functioneren en dat minder jongeren uit huis worden geplaatst.

MST LVB bij Prisma

MST is ontstaan in Amerika en is binnen Nederland ontwikkeld vanuit de forensische jeugdpsychiatrie van De Viersprong (Halsteren) in samenwerking met psychiatrie De Waag (Utrecht). Prisma heeft in samenwerking met De Waag een adaptatie ontwikkelt voor LVB (Licht Verstandelijk Beperkte) jongeren.