Jongeren met een licht verstandelijke beperking zijn vaker betrokken bij cyberpesten en seksueel misbruik via sociale media dan andere jongeren. Dat blijkt uit een rapport van Kennisnet, adviseur op het gebied van ICT en onderwijs.
Begeleiders en hulpverleners maken zich zorgen. Volgens de experts die aan het woord komen in het rapport – afkomstig van verschillende woonprojecten, scholen, de GGZ en de politie – krijgen veel LVB-jongeren een smartphone van hun ouders, maar leren ze niet hoe daarmee om te gaan. Oorzaak: niet zelden hebben de ouders zelf ook een beperking.
Ook zorgbestuurders maken zich zorgen. Cor de Ruiter, bestuursvoorzitter van stichting Orion voor speciaal onderwijs in Amsterdam. “Wereldwijd begint nieuwe technologie steeds meer een hoofdrol te spelen. Je kunt deze jongeren niet weghouden van sociale media. Maar het pijnpunt is: hoe krijg je het bewustzijn van de risico’s in de vezels van deze kinderen en jonge mensen?”
Volgens Kennisnet zijn zij zowel vaker dader als slachtoffer van bijvoorbeeld cyberpesten of seksueel misbruik via de sociale media. Zo proberen loverboys en pedoseksuelen regelmatig in deze kwetsbare groep slachtoffers te vinden. De jongeren reageren door hun beperking vaak impulsief en komen daardoor sneller in de problemen op het web.
Leerkrachten en begeleiders van deze jongeren waarschuwen dat ze te weinig middelen hebben om daar iets aan te doen. Er moet zo snel mogelijk een landelijke aanpak komen. Jozephine Trehy ging naar Drostenburg, een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam. Radio 1 en het NOS-journaal gingen op bezoek bij deze school. Bij het NOS-journaal was ook Klikik van Amerpoort te zien. Klikik is een gebruikersvriendelijk op maat gemaakt toegangsscherm en een digitale mediatheek voor cliënten.
Bron: VGN