Het verhaal van Diana

Er wordt hulp gezocht voor Diana, 16 jaar oud. Diana woont in een huis met haar moeder. Ze heeft ook nog een oudere zus Wendy. Wendy komt af en toe thuis: ze woont op straat en is verslaafd aan drugs. Haar kind is uit huisgeplaatst. Diana kan het op zich goed vinden met Wendy, maar onlangs heeft Wendy geld van haar gestolen, waar Diana nog steeds boos over is. Diana en Wendy hebben dezelfde vader. Beiden hebben geen contact meer met hem. Hij mishandelde moeder. Moeder is samen met haar twee dochters (Diana was toen vier) gevlucht naar een blijf van mijn lijf huis. Ze zijn vanuit daar een nieuw leven gestart in een andere stad.

De problemen van Diana in beeld

Basisschool

Diana is begonnen op de reguliere basisschool. In groep 3 had ze erg veel moeite met het leren lezen. Ze is in groep 3 blijven zitten. Na het einde van dat jaar is besloten dat Diana naar het speciaal onderwijs zou gaan. Moeder vond dit lastig. Ze heeft zelf altijd op het speciaal onderwijs gezeten en had voor haar dochter iets beters in gedachten. Diana is een lief meisje die veel thuis is. Ze wonen niet in de beste buurt, maar Diana is eigenlijk altijd binnen.

Middelbare school

Dan gaat ze naar de middelbare school en klaagt over buikpijn. Moeder laat haar thuis en voor ze het weet gaat Diana helemaal niet meer naar school. Het lukt moeder niet om haar naar school te krijgen: Diana komt haar bed in de ochtend niet uit. Als moeder in de ochtenden als schoonmaakster gaat werken, is er niemand meer om een poging te doen om haar uit bed te halen. Ondertussen krijgt ze contact met een meisje uit de buurt. Dit meisje gaat ook niet naar school. Samen hangen ze veel rond op straat en komt Diana zo voor het eerst in contact met de politie: ze had samen met haar vriendin make-up gestolen.

Diana luistert steeds minder naar haar moeder. Haar moeder weet niet waar ze is of bij wie. Ze komt thuis wanneer ze wilt en soms nachten niet. Moeder ziet ook steeds weer verschillende vrienden bij Diana hangen. Uiteindelijk wordt Diana opgepakt voor een straatroof. Diana zegt zelf dat ze alleen maar op de uitkijk stond. Tijdens de straatroof is een mevrouw zwaar mishandeld, meerdere malen tegen het hoofd geschopt en bedreigd met een mes en haar geld en telefoon is afgenomen. Diana moet voorkomen.

Resumerend

De rechter zet de problemen nog eens op een rijtje: gaat niet naar school, komt in contact met de politie, heeft negatieve vrienden, gebruikt drugs en luistert niet naar haar moeder. Moeder geeft aan te willen dat Diana thuis blijft wonen. Diana wilt dat ook. Moeder heeft alleen geen idee hoe ze er voor moet zorgen dat Diana naar haar luistert. Moeder wil niet dat Diana haar zus achterna gaat. Volgens moeder zijn de problemen bij de zus van Diana alleen maar groter geworden na de uithuisplaatsing.