Zwakbegaafd en op straat gezet door stiefvader

Het verhaal van Hans

Hans groeit op in een problematische gezinssituatie. De alcoholverslaving van zijn vader zorgt voor veel ellende. Zijn ouders scheiden en vader verdwijnt volledig uit beeld. Zijn moeder vindt een nieuwe partner. De nieuwe gezinssituatie is zeker niet stabiel te noemen. Ook de moeder van Hans en zijn stiefvader hebben een alcoholprobleem. Ook op school gaat het Hans niet gemakkelijk af. Het lijkt erop dat Hans zwakbegaafd is, maar dit wordt niet formeel vastgesteld. Wel gaat hij naar het ZMLK-onderwijs. De eerste signalen van een epileptische aandoening worden zichtbaar.

De relatie tussen Hans en zijn moeder is redelijk te noemen, maar echt gesteund voelt hij zich niet door haar. Hij heeft het gevoel dat hij alles zelf maar een beetje moet uitzoeken. Met zijn stiefvader heeft Hans veel ruzie. De conflicten lopen vaak uit de hand en als Hans tien jaar is, wordt hij letterlijk door zijn stiefvader op straat gezet. Zijn moeder laat dit gebeuren en kiest voor haar man in plaats van voor haar zoon.

Crisisopvang

Hans komt terecht in de crisisopvang. Hier gaat hij weg om bij een kennis te gaan wonen. Deze kennis is een bekende van de politie en zit in duistere zaken. Geen goede plek voor een kind. Hij komt weer op straat terecht. De hulpverlening biedt hem een paar keer een tijdelijk onderkomen aan. Hij komt uiteindelijk terecht in gezinsvervangend huis. Na vier jaar verhuist hij naar een jongerenappartement.

Hij start een opleiding tot schilder bij het ROC. Hans blijkt echter allergisch voor de verfdampen. Noodgedwongen stopte hij met de opleiding. Niet gestimuleerd door docenten, familie of vrienden komt hij thuis te zitten. Hans heeft eigenlijk niets om handen… De verveling slaat toe…

Hans zoekt zijn heil in softdrugs en alcohol. Hij experimenteert met allerlei soorten drugs. Hij lijkt daardoor bijna continu op de rand van een psychose: hij praat verward, ziet mensen die er niet zijn, is paranoïde, wil mensen vermoorden. Hij lijkt daarnaast depressief en is bij buien zeer angstig. Wanneer hij niet onder invloed is, dan laat hij deze signalen niet zien.

Hans is inmiddels 24 jaar. Hij heeft al jaren een knipperlichtrelatie met zijn vriendin. Ook dit zorgt voor forse problemen. Zij heeft verschillende keren aangifte gedaan van aanranding en mishandeling. Tot het weer goed is tussen hen; dan trekt ze alle aanklachten weer in. Ook haar ‘foute’ vrienden spelen een rol. De laatste keer dat het uitging hebben zij GHB in zijn drankje gestopt. Hulp bieden aan Hans is moeilijk. Hij is kwetsbaar, een allemansvriend, sociaal-emotioneel zwak en heeft zelf onvoldoende inzicht in zijn situatie. Maar tegelijkertijd is hij amper aanwezig en komt hij afspraken niet of nauwelijks na.